Nassauvia lagascae moet zelfs niet bloeien om al mooi te zijn. De structuur en tekening van de bladeren zijn interessant en doen succulent-achtig aan . Lijken wel Crassula's.
Het lijkt mij onmogelijk deze hooggebergteplant hier te kweken, maar vooralsnog blijkt het tegendeel.
Hier staat een bloeiende exemplaar onder de meest gruwelijke omstandigheden
http://www.vrvforum.be/forum/index.php?topic=1695.120 post 131
Deze lagascae heeft een vorm die doet denken aan de rosulate Viola's, een ultieme aanpassing aan de vijandige omstandigheden, die hier tot voordeel strekken, immers er zijn ook geen grazers en concurrerende planten. De rozetvorm geeft deze beste bescherming om te overleven. Aan de andere kant, de andere species van het geslacht Nassauvia groeien ook in het laagland, in hete droge omstandigheden en hebben ook deze 'succulentachtige' groeiwijze. Harde beschuttende bladeren, die ongetwijfeld verdamping belemmeren.
Een mysterieus geslacht, en dan hier te zien. Kris, kun je wat meer vertellen over de geschiedenis van je plant en over de cultuurvereisten, voor zover jou bekend?
Ha Gerrit , sorry voor mijn late reactie maar wij zijn vorige week op vakantie geweest.
Ik heb vroeger al eens een plant gehad (uit de stal van Ger) die het eigenlijk goed aan het doen was. Maar ik heb hem toen verplant en toen ging het helemaal fout. Deze (nieuwe)plant heb ik nog maar een korte periode en komt uit de stal van Keith en Tim Lever.
Ik heb het daar met Keith over gehad onlangs en volgens ik kon begrijpen moeten ze wel te kweken zijn . Misschien zelfs beter dan vele andere soorten uit die gebieden. Dat gaan we nu verder uittesten. Ik ben nu ook proeven aan het doen op het nemen van stekken. Door hun succulent-achtig blad verdragen ze mijn warme kas precies nogal redelijk maar ze staan wel onder de verfrissende golven van een ventilator. Ze moeten ook maximum aan licht krijgen want anders gaan ze snel rekken. Ik heb ze nu ook in een ander substraat gezet dan ik vroeger gebruikte. Het was me in Patagonie vroeger al opgevallen dat ze in het groeiseizoen best wel in vochtige substraten groeien. Het is schijnbaar kurkdroog maar eens je dieper kijkt , denk je er wel anders over.
Ze hebben nu mijn zelfde substraat als de Calceolaria's en het is nog te vroeg voor een definitief oordeel. Ik heb ze meteen ook in een ruimere pot gezet , ik heb de indruk dat het geen planten zijn om dikwijls te gaan verplanten ? Nu - in de winterperiode -zouden ze eigenlijk meer licht moeten krijgen denk ik .
Ik hoop van stekken te kunnen verder kweken zodat ik nog meer kan uitproberen.
Een kennis in Schotland kan deze planten ook met succes kweken , dus toch beter koelere zomers.